webteksten schrijven

 

2 redenen waarom tekst op je website zo belangrijk is.

1. Je wil beter scoren in de zoekresultaten.

Google werd opgericht in 1997 en heeft intussen een lange weg afgelegd. In de beginjaren kon je nog hoog ranken in de zoekresultaten door trucjes toe te passen maar dat werkt ondertussen (gelukkig) niet meer.
Wil je nu goed scoren in de zoekmachines dan moet je website technisch in orde zijn maar nog belangrijker zijn je teksten. Google 'kijkt' namelijk niet naar je website. Google 'leest' je website en heeft dus voldoende tekst nodig om te weten waarover je pagina gaat en om die te indexerenindexeren

Waneer de zoekmachines je websitepagina’s indexeren, nemen ze die pagina’s op in hun database zodat die kunnen getoond worden als er een relevante zoekopdracht wordt geplaatst.


op de juiste trefwoorden.
Pagina's met enkel beelden of maar enkele lijnen tekst zijn dus moeilijk indexeerbaar voor Google en zullen niet goed scoren in de Google zoekresultaten.

 

 

2. Je wil je bezoeker informeren

Uit voorgaande zou je kunnen afleiden dat je dan vooral teksten moet schrijven voor Google en dat je die best vol trefwoorden stopt. Niets is minder waar. Vroeger werkte dat trucje wel, maar ondertussen heeft Google door dat je tekst daardoor minder waardevol wordt voor je bezoeker. Je trefwoorden moeten natuurlijk wel voorkomen in je tekst, maar zeker geen 100 keer. Lees meer daarover in mijn artikel over de 10 sleutelposities voor je trefwoorden.

In de eerste plaats schrijf je dus teksten voor je bezoeker want die is op zoek naar informatie.
Dat mensen niet lezen op internet is trouwens een fabeltje. Iemand die via Google op zoek gaat naar informatie en zo op je website terecht komt, gaat je tekst echt wel lezen. Het zou toch wel vreemd zijn dat hij eerst informatie zoekt, ze vervolgens vindt en dan toch niet leest, niet?
Maar.... Mensen lezen wel anders op een scherm dan op papier en daar hou je maar beter rekening mee. Hieronder vertel ik je daar meer over.


Schrijf je teksten dus in de eerste plaats voor je bezoeker. Ga daarna kijken of je de tekst nog kan optimaliseren voor Google.

 

12 tips voor het schrijven van betere website teksten:

1. Bepaal welk doel je wil bereiken met je tekst.

Wat wil je dat je bezoeker doet? Moet hij je e-book
e-book

Een e-book is een digitaal boek en kan een gedigitaliseerde versie van een bestaand boek zijn of een nieuw geschreven boek dat niet in papiervorm verschijnt. E-books worden op een e-reader gelezen, maar ook op gewone computerschermen, tablets of smartphones, afhankelijk van het bestandsformaat.

downloaden, contact met je opnemen, doorklikken naar een andere pagina, zich inschrijven voor een workshop of een aankoop doen? Het doel zal voor elke website, zelfs elke pagina, anders zijn. Belangrijk is dat jij je tekst schrijft met een duidelijk doel voor ogen. Uiteindelijk wil je resultaat bereiken met je website en dat kan alleen als je zeer goed weet wat je wil dat de bezoeker doet.

2. Vraag je steeds af voor wie je schrijft.

doelgroep

Bepaal nauwkeurig je doelgroep
doelgroep

Een doelgroep is een specifieke groep mensen die je wil bereiken met jouw product of dienst. Het zijn de mensen die zich er het meest door aangesproken voelen. Hoe nauwkeuriger jij je doelgroep kan bepalen, hoe gemakkelijker het zal zijn om de juiste marketingacties te ondernemen.
.
Hoe beter je weet wie je wil bereiken en hoe je die persoon kan helpen, hoe gemakkelijker het wordt om relevante teksten te schrijven.
Wil je een blog
blog

Een blog of weblog is een online dag- of logboek dat op regelmatige basis door de blogger (schrijver) geactualiseerd wordt. Het kan ook een nieuwtjes platform zijn op een website. Blogs worden meestal chronologisch gepost, met het meest recente artikel bovenaan. Er kunnen in een blog behalve tekst ook afbeeldingen of video’s voorkomen. Afhankelijk van de schrijver en het onderwerp kan een blog tot duizenden bezoekers per dag hebben.
beginnen maar vind je het moeilijk om onderwerpen te vinden? Maak eens een lijstje met de vragen die je klanten het meest stellen. Hoogst waarschijnlijk is dat ook precies wat ze online zoeken en waar jij dus perfect op kan antwoorden in je blogartikel.

3. Maak je webteksten schermvriendelijk.

Op een scherm lezen we helemaal anders dan op papier, we gaan de tekst namelijk eerst 'scannen' en lezen vervolgens enkel die stukken tekst die ons echt interesseren. Door je bezoekers te helpen bij dat scannen, zal hij gemakkelijker de info vinden die hij nodig heeft.

Enkele tips om een tekst schermvriendelijk te maken:

  • Verdeel je teksten in korte paragrafen.
  • Maak in de eerste paragraaf duidelijk waarover je tekst gaat.
  • Zet boven elke paragraaf een korte titel.
  • Zet na elke paragraaf een witregel.
  • Gebruik opsommingen en bullet.
  • Zet belangrijke woorden in bold.

4. Gebruik titels en tussentitels.

Elke pagina moet één hoofdtitel hebben. Die hoofdtitel moet duidelijk weergeven waarover je pagina gaat. Ook Google gebruikt die titel om je pagina goed te indexeren. Gebruik daarin dus je belangrijkste trefwoord en duid die titel aan als 'heading 1' in de code.

Je titel moet natuurlijk passen bij de inhoud. Op een productpagina kan je een omschrijvende titel gebruiken, boven een blogartikel wil je misschien eerder nieuwsgierigheid wekken.

Zelf maak ik meestal eerst een lijst met mogelijke titels, geschreven vanuit verschillende standpunten, bv:

  • Focus op de voordelen
  • Omschrijven van het probleem dat je oplost
  • Starten vanuit de vraag van je bezoeker
  • Nieuwsgierigheid wekken
  • ...

Maak daarnaast gebruik van tussentitels.  Je bezoeker gebruikt de tussentitels om sneller dat stukje informatie te vinden dat hij zoek.

Ook Google gebruikt je tussentitels om je tekst beter te indexeren. Gebruik daarom trefwoorden in je tussentitels en duid ze aan als 'heading 2'.

Heb je geen idee hoe je 'heading 1' en 'heading 2' aanduidt, vraag dat dan even aan je webdesigner. Gebruik je dit niet dan wordt het voor de zoekmachines een pak moeilijker om je tekst goed te indexeren.

5. Maak lezen niet vermoeiend

Donkere letters op een lichte achtergrond is het minst vermoeiend voor onze ogen.  Originele combinaties uittesten is dus niet zo'n goed idee. Stel je maar eens voor dat je een boek zou moeten lezen met gele letters op een blauwe achtergrond, dat zou je waarschijnlijk niet lang volhouden.  Ook een zwarte achtergrond met witte letters is geen goed alternatief. Voor enkele regels die je wil laten opvallen kan het nog maar voor een langere tekst werkt het eerder ontmoedigend. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden, dan begrijp je dat dit soort combinaties je tekst moeilijk tot zelfs onleesbaar maken.

leesbaarheid teksten 2

6. Kies een goed leesbaar lettertype

Jarenlang moesten we het stellen met Web Safe Fonts, fonts die op elke computer geïnstalleerd zijn en dus ook voor iedereen leesbaar zijn. Daarin zitten lettertypes zoals Arial en Verdana, eenvoudige lettertypes voor vlot leesbare teksten.

Ondertussen kunnen we ook gebruik maken van Webfonts. Onder andere Google biedt een zeer ruime collectie fonts aan die je gemakkelijk en veilig kan gebruiken op je website. Dat betekent niet dat al die fonts ook even goed leesbaar zijn. Zelf gebruik ik vaak een speciaal font voor de titels maar houd ik het op Verdana voor de langere teksten.

Daarnaast zal het gekozen lettertype ook nog moeten passen bij jouw bedrijf, je huisstijl, product of dienst. Vaak kan het lettertype dat in je logo werd gebruikt je al in de goede richting sturen.

Enkele algemene richtlijnen waar je beter rekening mee houdt:

  • Een Serif lettertype geeft een traditionele en betrouwbare indruk. Serif verwijst naar de dwarsstreepjes zoals op de linkse F in het voorbeeld hieronder.
  • Een lettertype van de groep Sans Serif oogt modern, stabiel en objectief. De rechtse F hieronder is een Sans Serif of schreefloze letter.
  • Met een geschreven lettertype kan je veel kanten op, maar op een scherm is het minder geschikt voor doorlopende tekst.
  • Maak je tekst niet te klein
  • Laat voldoende witruimte tussen je regels en tussen de verschillende alinea's
  • Vermijd kapitalen, ze lezen moeilijker en op een scherm komt het over als ROEPEN!
  • Beperk het aantal kleuren en lettertypes dat je gebruikt. Een website met te veel kleur en 5 verschillende lettertypes komt al snel rommelig en onprofessioneel over.

schreef schreefloze lettertypes

7. Schrijf actieve teksten

Vermijd bij het schrijven van je teksten de passieve of lijdende vorm. Ook twijfelwoorden zoals kunnen, misschien of wellicht, gebruik je beter niet, het mist kracht. Let ook op met wollige formuleringen en overbodige details.
Een voorbeeld van actief schrijven:
Een zin als 'Voor het maken van een afspraak met onze medewerker kunt u bellen naar...' vervang je beter door 'Maak een afspraak met onze medewerker op nummer ...'.

7. Gebruik positieve formuleringen.

Zelfs negatieve informatie kan je vaak toch nog positief presenteren. Stel dat je je winkel gaat verbouwen, dan geeft dat waarschijnlijk tijdelijk wat hinder voor je klanten. In plaats van je te excuseren voor de hinder kan je ook schrijven 'Onze winkel wordt nog mooier'. De nadruk ligt dan niet meer op de hinder, maar wel op het resultaat achteraf.

8. Maak je teksten lang genoeg.

 
Er zijn 2 redenen waarom pagina's met twee lijnen tekst niet voldoen:

  1. Google heeft voldoende tekst nodig om te ontdekken waar je pagina over gaat. Een pagina met 10 grote beelden en 2 lijnen tekst kan misschien heel mooi zijn maar de zoekrobot heeft er niks aan en je pagina zal niet vindbaar zijn via de zoekmachines. Wil je een pagina goed indexeerbaar maken, ga dan uit van min. 400 woorden. Gebruik per pagina ook altijd één hoofdtitel en verschillende tussentitels. Die titels zijn voor Google zeer waardevol om de kern van je tekst te begrijpen.
    Schrijf je regelmatig blogs, schrijf dan gerust artikelen van 1000 woorden of meer. Monsterartikelen van 3000 woorden over zeer specifieke onderwerpen doen het vaak zeer goed in Google.

  2. Je bezoeker is de tweede reden dat je voldoende tekst moet voorzien. Je wil die bezoeker immers alle informatie geven waar hij naar op zoek is. Dat wil niet zeggen dat die bezoeker de volledige tekst gaat lezen. Hij zal eerder je pagina 'scannen', op zoek naar specifieke informatie. Daarbij kan je hem helpen door te werken met korte paragrafen en tussentitels. Zorg ook voor voldoende afwisseling door het gebruik van beelden en video.

 9. Spreek de taal van je doelgroep

Wees voorzichtig met vakjargon. Voor jou is die vaktaal misschien vanzelfsprekend, maar daarom niet voor je potentiële klant. Enkel als je website teksten schrijft voor een professioneel publiek kan je vaktaal gebruiken. Moet je in je tekst toch een vakterm gebruiken, verklaar die dan of verwijs naar een artikel waarin de term wordt uitgelegd.

10. Gebruik consequent jij of u.

Jarenlang was het vanzelfsprekend om in zakelijke teksten de lezer met u aan te spreken. Tegenwoordig worden we op internet steeds meer met je en jij aangesproken, waardoor je de afstand tot je lezer verkleint. Zit je in een meer formele context en spreek je zelf je klanten aan met u dan is dat nog steeds een uitstekende keuze. Zeg je gemakkelijker je of jij, dan kan je dat ook op je website doen. Vermijd het om jij en u door elkaar te gebruiken, dat schept enkel verwarring bij de lezer.

11. Eindig met een duidelijke call-to-action.

Laat je website pagina's niet doodlopen maar eindig elke pagina met een duidelijke call-to-action
call-to-action

Een CTA kan een stuk tekst, een button of een afbeelding zijn en is steeds een korte en krachtige boodschap die de bezoeker van je website aanzet om een volgende stap te nemen. Elke pagina in je website zou moeten eindigen met een CTA die is ingesteld op het bereiken van je doelen.
.
Heeft een bezoeker je tekst gelezen, dan wil je dat hij ook de volgende stap neemt en bv contact met je opneemt. Door een duidelijke button onderaan je pagina te plaatsen met de tekst 'Neem nu contact op', help je de bezoeker met het nemen van die stap.

Eindig je de tekst zonder call-to-action, dan is de kans groot dat je bezoeker je website ook gewoon verlaat zonder een volgende stap te nemen en dan heb je veel moeite gedaan voor niets.
Hou bij het bepalen van je call-to-action, steeds voor ogen wat het doel is van je artikel (zie punt 2).

12. Vergeet je metadata niet

Het ingeven van je meta title en descripiton zal je niet meteen een betere ranking opleveren in de zoekresultaten maar zorgt er wel voor dat mensen sneller doorklikken naar jouw website. Over metadata valt heel wat te vertellen daarom schreef ik er een apart artikel over dat je hier kan vinden: 'Waarom Metadata belangrijk zijn en hoe je ze schrijft.'

 

 
Misschien ook interessant voor jou:
 
sleutelposities refwoordenduplicate content is slecht voor je ranking in Google

 
We willen je graag verwittigen als er weer een interessante blog voor je klaarstaat:
E-mail adres:
Naam:

Je gegevens worden nooit gedeeld met derden.
We gebruiken ze enkel om je op de hoogte te houden van nieuwe blogartikelen of interessante aanbiedingen.

 


Reacties mogelijk gemaakt door CComment