pixelate

Uiteraard is het belangrijk om op je website veel beelden te gebruiken. Met beelden trek je de aandacht van de bezoeker en ondersteun je je teksten en informatie. Door de juiste beelden te kiezen kan je je boodschap veel beter overbrengen.

Maar als het gaat over beelden voor internet, is niet enkel de keuze van het juiste beeld belangrijk maar is het ook belangrijk om dit beeld te optimaliseren voor internet. Juist daar loopt het helaas heel vaak fout, de beelden die gebruikt worden zijn heel vaak te zwaar voor online gebruik en dat is zeer nadelig voor je website.

 

Nadelen van te zware beelden op je website:

 • Zijn je beelden te zwaar dan zal je hosting zeer snel vollopen. Je kan het vergelijken met kastruimte. Als je in een grote kast regelmatig piepkleine doosjes opbergt, zal het lang duren voor die kast vol is. Duw je daar echter telkens een grote doos in, dan zal die kast al heel snel vol geraken en moet je ofwel gaan opkuisen of voor extra ruimte zorgen. Hetzelfde geldt dus voor je hosting.

 • Een tweede nadeel van te zware beelden is dat je website traag zal worden. Je beelden moeten telkens opgeladen worden en hoe groter de beelden, hoe meer oplaadtijd nodig is en hoe trager je site wordt. Mensen hebben echter weinig geduld en zullen bij een trage site sneller afhaken. Vooral voor webshops kan dit nefast zijn voor je verkopen.

 • Is je website al traag op een desktop computer dan zal hij zeker traag zijn op mobiele toestellen. Als je weet dat tegenwoordig gemiddeld 1 op 3 bezoekers je website mobiel bezoekt, dan weet je ook dat het belangrijk is rekening te houden met de snelheid op smartphone en tablet.

 • Een laatste maar niet onbelangrijk nadeel is dat Google niet houdt van trage sites. Momenteel is dit slechts in beperkte mate belangrijk voor je ranking in Google maar mettertijd zal de snelheid alsmaar belangrijk worden.

Hoe optimaliseer je beelden voor online gebruik?

Voor je dus een beeld oplaadt naar je website is het dus een absolute must om te controleren of het beeld niet te zwaar is en dit eventueel aan te passen.

Waar moet je rekening mee houden:

 • Zet je beeld op het juiste formaat. Controleer eerst hoe groot je beeld moet zijn en zet vervolgens je beeld om naar dit formaat.

 • Zet de resolutie van je beeld om naar 72 pixels. Voor drukwerk wordt doorgaans een resolutie gebruikt van 300 pixels, voor online gebruik is 72 pixels ruim voldoende. Wil je dus een beeld gebruiken dat ook eerder in een gedrukte brochure werd gebruikt, wijzig dan eerst de resolutie. Gebruik je een online beeldbewerkingsprogramma dan wordt dit vaak automatisch omgezet.

 • Zet je beelden om in een formaat dat geschikt is voor online gebruik, er zijn een aantal mogelijkheden:

 1. een .jpg gebruik je voor foto's en afbeeldingen (vb 1)
 2. een .png is het beste formaat voor logo's, iconen ed. (bv 2)
 3. Wil je een beeld met transparantie achtergrond wegschrijven, dan kan je gebruik maken van .png of een .gif. (vb 3)
 4. Kies je voor een png-bestand, dan heb je nog de keuze tussen png-8 en png-24. Een png-8 heeft een kleinere bestandsgrootte maar heeft ook een beperkte set van kleuren (256). Een png-24 ondersteunt meer kleuren maar zal ook een groter bestand als resultaat geven. Gebruik daarom voor foto's eerder jpg, de kwaliteit is zeer geschikt voor online gebruik en de bestandsgrootte blijft beperkt.

  vb jpg  vb png  vb png transp

 

 

Bekijk onderstaand filmpje voor meer info over formaat en resolutie


 

 

 • Geef je beelden steeds een relevante benaming. Een beeld met de naam 'image264.jpg' geeft geen enkele informatie aan zoekmachines. Met een benaming zoals 'Canon-fotocamera-IXUS160.jpg' weet Google onmiddellijk wat er op het plaatje te zien is en kan het beeld ook geindexeerd worden in de zoekresultaten.

 

Met welk programma kan je je beelden bewerken?

Photoshop is uiteraard de ideale tool om je beelden aan te passen aan bovenstaande richtlijnen maar er zijn uiteraard (gratis) alternatieven. Op internet vind je verschillende online programma's om beelden op eenvoudige manier te bewerken. Kijk bv eens op canva.com. Deze beeldbewerker is volledig gratis en heeft enorm veel mogelijkheden. Je kan je beelden perfect aanpassen, combinaties van beelden maken, een tekst of logo op je beeld zetten, draaien, spiegelen, croppen enz. Een echte aanrader voor wie echt met afbeeldingen aan de slag wil.

Wil je graag weten of je website snel genoeg oplaadt en wat je nog meer kan doen om je website te optimaliseren, neem dan even contact op en we zitten binnenkort samen.

ebook websites 1

 

 

 

Kan je nog wat extra tips gebruiken om meer resultaat te halen met je website, download dan hier mijn e-book met 15 stappen naar een succesvolle website.

 

 

 

 

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment