verband hosting SEO

Wat is hostinghosting

Webhosting is een dienst waarbij webruimte ter beschikking wordt gesteld zodat je website online kan getoond worden.
?

Om je website op het internet te plaatsen, heb je naast een domeinnaam
domeinnaam

Een domeinnaam is de omschrijving van een IP-adres en is meestal opgebouwd uit een subdomein (www), de eigenlijke naam (domein) en de extensie (.be). De keuze van een domeinnaam is belangrijk en kan zowel een trefwoord bevatten als bv de naam van je bedrijf. Kies steeds een domeinnaam die gemakkelijk te onthouden is en goed leesbaar is.
ook een hosting nodig
. De hosting provider kan je vergelijken met een gastheer die je website een goede en veilige thuis biedt.

Een goede hostingproviderhostingprovider

Een hostingprovider is een bedrijf dat hosting aanbiedt of webruimte ter beschikking stelt zodat uw website online kan getoond worden.
zet je site op een sterke server die niet alleen een supersnelle internetverbinding garandeert, maar ook over een goede virusbeveiliging en data back-up beschikt. Zij 'verhuren' dus schijfruimte die uitgedrukt wordt in MB of GB.

Waarom is goede hosting belangrijk voor Google?

Google gebruikt een algoritme van meer dan 200 factoren om websites en webshops te beoordelen. Niet alle factoren worden door Google openbaar gemaakt maar de belangrijkste zijn wel algemeen bekend.

Wil je meer weten over SEO
SEO

Dit staat voor Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Het is een verzameling van technieken die een website kunnen verbeteren waardoor hij makkelijker gevonden wordt in Google.

-rankingfactoren, lees dan mijn artikel 'De 10 beste SEO tips' of download mijn Gratis SEO-checklist.

De keuze van je hostingprovider heeft op een aantal van die factoren invloed:

 

hosting snelheid

1. Snelheid

Onderzoek wijst uit dat websitebezoekers verwachten dat een pagina geladen wordt op minder dan 2 seconden. Duurt het langer dan 3 seconden dan haakt 40% van de bezoekers al af. Laadsnelheid is dan ook een belangrijke rankingfactor geworden.
Uiteraard heb je de laadsnelheid voor een groot deel zelf in handen, daarover meer in dit artikel,  maar ook de locatie van je hostingpartner speelt daarin een belangrijke rol.

Je kiest daarom ook best voor een hosting in het land waar jouw doelgroep
doelgroep

Een doelgroep is een specifieke groep mensen die je wil bereiken met jouw product of dienst. Het zijn de mensen die zich er het meest door aangesproken voelen. Hoe nauwkeuriger jij je doelgroep kan bepalen, hoe gemakkelijker het zal zijn om de juiste marketingacties te ondernemen.
zich bevindt
. Telkens wanneer iemand je website bezoekt moeten de gegevens van je website opgehaald worden op de server en dat zal een pak sneller gaan als die server zich op korte afstand bevindt. Doe je als Belgisch bedrijf vooral zaken binnen België, kies dan ook een hosting in België en niet in Amerika.

 

hosting veiligheid

2. Veiligheid

In tijden van cybercrime is het SSLSSL

SSL staat voor beveiliging van de internetverbinding en zorgt ervoor dat de informatie op de website beveiligd is en niet leesbaar is voor derden. Je herkent het aan het hangslotje voor de URL. De nieuwe privacy wetgeving (GDPR) verplicht het gebruik van deze beveiliging.
-certificaat
(het hangslotje in de URLURL

De definitie van URL is Uniform Resource Locator. Elk item op internet heeft een eigen uniek adres in de vorm van een url waarbij de locatie op het internet wordt weergegeven. Een url kan bv zijn https://id4web.be/webdesign, waarbij verwezen wordt naar de pagina webdesign op mijn website.

) zeker niet te verwaarlozen
. De nieuwe privacywet verplicht dit certificaat ondertussen maar ook Google houdt in de gaten of de persoonsgegevens van derden op je site veilig zijn. Een goed hostingbedrijf biedt SSL standaard in hun pakket aan, maak daar dus zeker gebruik van.

hosting bereikbaarheid

3. Constant bereikbaarheid

Kies steeds voor een hostingbedrijf met een goede reputatie. Een website of webshop die regelmatig offline is, laat niet alleen een slechte indruk na bij de bezoeker maar is ook niet goed voor je ranking in Google. Zeker als je inkomsten afhankelijk zijn van je webshop of van inschrijvingen via je website wil je zeker zijn dat die website constant goed bereikbaar is. Een betrouwbare provider mag dan misschien iets duurder zijn maar die prijs zal snel opwegen tegen de verliezen die het gevolg zijn van een trage of onbetrouwbare hosting.

Let ook op:

  • eventuele beperkingen aan bandbreedte en verkeer, zodat je op het einde van de rit niet moet bijbetalen
  • aantal e-mailadressen dat inbegrepen is
  • de kwaliteit van de klantenservice

Reserveer bij voorkeur je domeinnaam en hosting bij dezelfde provider. In geval er zich een probleem voordoet zit alles op één plaats en wordt het makkelijker om de oorzaak te vinden.

Mogelijke hostingpaketten

Shared hosting

In dit geval deel je ruimte, rekencapaciteit en geheugen van een server met andere website-eigenaars.

De hosting zorgt voor een snelle laadtijd
laadtijd

Dit is de snelheid waarmee een website geladen wordt. Laadt je website te traag, dan haken je bezoekers af en gaan op zoek naar een ander site. Ook Google weet dit waardoor de laadsnelheid ook een belangrijke rankingfactor is. Controleer dus regelmatig de snelheid van je website en onderneem actie wanneer je belangrijke vertragingen opmerkt.
van je website en bewaakt de veiligheid door regelmatig updates en onderhoud te voorzien
. Het hostingbedrijf onderhoudt de server, jij onderhoudt je website. Het grootste nadeel van shared hosting is dat de andere websites op jouw server problemen kunnen veroorzaken, denk bv aan hackinghacking

Als het hackers lukt om je website binnen te dringen, kunnen ze behoorlijk wat schade aanrichten door het plaatsen van verborgen linkjes of door het misbruiken van je website voor het versturen van spamberichten. Kies een goede hostingprovider om je website optimaal te beveiligen en zorg ervoor dat de software van je website steeds up-to-date is.
. Een goed hostingbedrijf zal dan ook snel optreden en onveilige websites zelfs offline halen tot de problemen opgelost zijn.
Omdat je de server deelt met anderen is de maandelijkse kost relatief laag.

Deze hosting is ideaal:

  • voor kleine websites met een normaal volume aan informatie en beelden.
  • voor websites waarop geen groot aantal bezoekers tegelijkertijd verwacht wordt
  • als je totaal geen technische kennis hebt
  • als je niet over een groot budget beschikt

VPS of Virtual Private Server hosting

Hier huur je een privé-gedeelte van de server. Je deelt de server ook met anderen, maar je beschikt over een afgescheiden stukje dat alleen van jou is. Ideaal als je meer opslagruimte en rekencapaciteit nodig hebt.

Bovendien beslis je bij VPS welk besturingssysteem je wil gebruiken, hoeveel sites je erop wil plaatsen enz. Afhankelijk van de provider zorg je zelf voor het onderhoud, de back-ups en de beveiliging. Omdat je over een privé-opslagruimte beschikt, is de maandelijkse kost hoger dan bij shared hosting.

Deze hosting is ideaal voor:

  • grote websites met veel data die supersnel moeten laden
  • uitgebreide webshops
  • websites voor ticketverkoop
  • websites waarop grote volumes bezoekers tegelijkertijd verwacht worden
  • gebruikers met een goede technische kennis

Dedicated hosting

Hier heb je de volledige server voor jezelf. Hij staat in je eigen bedrijf of in een hosting datacenter. Je deelt geen verkeerscapaciteit of schijfruimte met anderen. Je bepaalt volledig zelf hoe je server werkt. Dit systeem is eerder duur en wordt vooral door grote bedrijven gebruikt.

Deze hosting is ideaal voor:

  • veeleisende websites die snel moeten laden
  • websites met hoge, onverwachte bezoekerspieken
  • gebruikers met grote technische kennis
  • grote bedrijven

Wat kost hosting?

Gratis webhosting

Hoewel gratis altijd verleidelijk klinkt, willen we gratis hosting zeker niet aanraden. Het is weliswaar handig voor beginners die wat online willen experimenteren, maar er zijn meer na- dan voordelen aan deze formule. De URL die je toegewezen krijgt, bevat meestal de domeinnaam van de host, de opslagruimte en het verkeer op de server is beperkt, soms verschijnt er zelfs ongevraagd reclame op je website en bij problemen kan je doorgaans nergens terecht.
Met andere woorden: "If you pay peanuts, you get monkey's".

Betalende webhosting

Er zijn verschillende betrouwbare hostingproviders op de markt. Zelf werken wij graag met Combell, een betrouwbare Belgische partner met een zeer goede klantenservice. Je betaalt misschien 5 Euro meer per maand (de prijs van één drankje op café) maar daar krijg je een goede, professionele hosting voor in de plaats wat de ranking van je website in Google zal bevorderen.

Heb je nog vragen of opmerkingen bij dit artikel, laat dan hieronder een berichtje achter of neem contact met me op.

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment